Wat is Yohimbine en waarom is het illegaal?

Yohambine

Inhoudsopgave

Yohimbine is een natuurlijke alkaloïde, afkomstig uit de bast van de yohimbeboom in Afrika. Het is zowel traditioneel als modern ingezet voor diverse medische doeleinden, zoals de behandeling van impotentie. Toch heeft deze potentieel heilzame stof een omstreden status gekregen in landen zoals Nederland. Maar waarom precies? Daar gaan we dieper op in, in dit artikel!

Waar komt yohimbine vandaan?

De yohimbeboom, waarvan yohimbine wordt gewonnen, heeft in Afrika al generaties lang een medicinale waarde. Hoewel oorspronkelijk gebruikt als een middel tegen diverse kwalen, bracht de 20e eeuw het in de schijnwerpers als een potentiële behandeling voor impotentie in Europa. Deze nieuwe toepassing bracht echter ook nieuwe bezorgdheden met zich mee.

Wat voor werking heeft yohimbine?

De stof fungeert als een alfa-2 adrenerge receptor antagonist. Dit zorgt voor een blokkade in bepaalde receptoren, wat de vetverbranding kan stimuleren – een eigenschap die aantrekkelijk is voor sporters. Maar deze werking is niet zonder gevolgen, dingen zoals een verhoogde hartslag en een hoge bloeddruk zijn veel voorkomende bijwekringen.

Risico’s en bijwerkingen van yohimbine

Bij het gebruik van yohimbebast of yohimbine als supplement om af te vallen, kunnen diverse bijwerkingen optreden zoals ademhalingsmoeilijkheden, borstpijn, onregelmatige hartslag, gevoelens van angst, misselijkheid, slaapproblemen en overgeven. Zelfs bij een standaard dosis kan de bloeddruk verhogen.

Bij hogere doses (meer dan 40 mg per dag) kan het juist de bloeddruk verlagen, wat in sommige gevallen heeft geleid tot hartaanvallen en zelfs overlijden. Yohimbine kan bestaande hartproblemen of bloeddrukcomplicaties verergeren. Er zijn ook enkele minder ernstige bijwerkingen gemeld, zoals duizeligheid, hoofdpijn, een rood gezicht, maagklachten, zenuwachtigheid, overmatig zweten en bevingen.

Het moge duidelijk zijn dat wij het gebruik van yohimbine ten strengste afraden en producten waar deze stof in te vinden is, te vermijden.

Bron: https://www.lareb.nl/nl/databank/result?drug=YOHIMBINE&atc=G04BE04&formgroup=Overige%20toedieningsvormen