Siburtamine in afslankthee: Levensgevaarlijk!

sibutramine

Inhoudsopgave

Mensen die willen afvallen, gaan wel eens op zoek naar afslankproducten op het internet. De kans dat je producten tegen komt die onbetrouwbaar of zelfs gevaarlijk kunnen zijn, is aanwezig. Doe hier dus voorzichtig mee. Een goed en recent voorbeeld hiervan is een afslankthee met de werkende stof siburtamine. Dit voormalige geneesmiddel dat werd gebruikt om patiënten met obesitas te helpen, werd in 2010 door het EMA vanwege veiligheidsrisico’s illegaal verklaart voor gebruik in Europa. Wij vertellen je graag waarom!

Waarschuwing van NVWA voor afslankthee sibutramine en sildenafil

De NVWA heeft verschillende klachten ontvangen over de afslankthee van FXSLIM Lady&Man. Gebruikers meldden symptomen zoals hoofdpijn, overgeven, een droge mond en hartkloppingen. Sommigen moesten zelfs medische hulp zoeken of werden opgenomen in het ziekenhuis. Dit is niet de eerste keer dat de NVWA alarm slaat over een afslankthee met sibutramine: in 2016 stierf een jonge vrouw na consumptie van een vergelijkbaar product. Lees het hele bericht hier.

Case study

In één tragisch geval zou een jonge vrouw zijn overleden aan acute hartproblemen na het gebruik van een van een afslanktheeën. Verdere analyses door instanties als Rikilt en het RIVM onthulden dat deze afslankproducten vermengd zijn met sibutramine. Gebruikers kunnen last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het gebruik van sibutramine kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals pulmonale arteriële hypertensie, QTc verlenging, en hart- en herseninfarcten.

De vrouw zou het product hebben verkregen door op een veelbelovende Facebook advertentie te klikken. Ze dronk twee koppen van de thee en werd daarna onwel. Blijf dus weg van louche websites en klik niet op advertenties als ze er te mooi uit zien om waar te zijn.

Werkingsmechanisme sibutramine

Sibutramine helpt je je voller te voelen na het eten. Deze werking komt vooral door twee stoffen die in ons lichaam ontstaan wanneer we sibutramine innemen. Deze stoffen werken in de hersenen en hebben invloed op bepaalde chemische stofjes zoals noradrenaline en serotonine. Opvallend is dat sibutramine zelf weinig doet. Wanneer we het innemen, wordt het snel omgezet in die andere actieve stoffen. Deze stoffen blijven ongeveer 15 uur in ons lichaam.

Als je afvalt, gebruikt je lichaam na een tijdje minder energie in rust. Er wordt gezegd dat sibutramine dit effect kan vertragen. Echter, niet alle studies zijn het daarover eens.

Net als yohimbine raden wij ten strengste af producten te nemen waar sibutramine in zit!